Sírkő alapozása

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Sírkő alapozása
A sírkő alapozása a sírkő készítés kivitelezésének első lépése. Egyben az egyik legfontosabb is, hiszen szó szerint ezen áll vagy bukik a sír, azaz megfelelő alapozás hiányában előbb-utóbb a sír megsüllyedésével kell számolni. Ha tehát a szakember nem végzi el megfelelően ezt a munkafázist, annak jelei – lehet ugyan, hogy csak évtizedek múlva, de – elkerülhetetlenül látszódni fognak.

A sírkő alapozása szakértelmet kíván, de tapasztalat és megbízható munkatársak sem ártanak hozzá, hiszen több embert igénylő munkáról van szó. A nagy súlyú márvány, gránit és műkő lapokat mozgatni, igazítani, precízen illeszteni kell. Hiába választ a megrendelő minőségi és drága alapanyagot, gyönyörű kiegészítőket a sírhoz, ha azt nem megfelelően építik fel és elsősorban nem megfelelően alapozzák, az egész elveszti az értékét. A sír megsüllyedését pedig csakis újraalapozással lehet orvosolni. Az alapozást a talaj tömörítésével és az ásással kell kezdeni, ezután következik a vasbetonnal szerelt szerkezet elkészítése, valamint szükség esetén a cölöpök, áthidalók, pillérek beépítése.

Az alapozást követően néhány héttel kerülhet sor a síremlék kiszállítására és felépítésére a helyszínen. Általában csak a sírkő készítésével foglalkozó szakemberek tudják, hogy minden temetőnek saját szabályzata van a sírok építésével kapcsolatban. Mindenekelőtt erről kell tájékozódni, hiszen az egész munkavégzés menetét befolyásolhatják az illetékes temető ide vonatkozó előírásai. Egyes helyeken csak az előregyártott lapok bevitelét engedélyezik, míg máshol a helyszínen is elkészíthetők a lapok a megfelelő – a temető által szintén szabályozott – méretben.

4.8/5 - (13 votes)