Feliratok a sírkövön

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Feliratok a sírkövön
A sírfelirat elválaszthatatlan része a sírnak. Egyrészt fontos információkat közöl az elhunytról, a nevét, születésének és elhalálozásának dátumát, ugyanakkor néhány személyes gondolatot is hozzátehetünk általa a síremlékhez. Mint minden kiegészítő elemnél, a sírfeliratoknál is fontos a megjelenés, az esztétikum. Számos választási lehetőségünk van a betűk kiválasztásánál az egyéni ízlésnek és persze a pénztárcánk vastagságának megfelelően.

A feliratoknak alapvetően két fajtája van, a vésett és a rögzített betűket különböztetjük meg. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A vésés történhet a leghagyományosabb módon, azaz kézzel, valamint marással, homokfúvással, gravírozással, a betűk rögzítésével. A homokfúvás és a betűk egyenként történő rögzítése a két legnépszerűbb módszer a sírfelirat készítésben napjainkban. Sötét színű sírköveken a felirat maradhat festetlen, mert így is jól kivehető, ennyivel olcsóbb is a kivitelezés. Azonban a világos kövön már érdemes aranyozni vagy festeni a betűket.

A bronz betűket egyenként kell a sírkőre rögzíteni. Hátsó oldalukon csapos kialakításúak, a sírkőbe készített furatokba ragasztással lesznek megerősítve. Speciális ragasztó használatával a betűk nem fognak elmozdulni évek, évtizedek múltán sem. A bronz feliratoknál sokkal inkább a lopás jelent veszélyt, ahogyan a bronzból készült sírkiegészítők esetében is. A bronzból készült betűk ennek ellenére is nagyon kedveltek, hiszen sokféle stílusban elérhetők, személyesebbé és dekoratívabbá tehetik a síremléket.

A gravírozás is egyfajta módszer a sírfelirat készítésére, ám nem általános, mivel ezt a technikát többnyire díszítő motívumok, illetve arcmások készítéséhez alkalmazzák.

4.2/5 - (37 votes)