A síremlékek mérete, alakja, formája

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
A síremlékek mérete, alakja, formája
Elhunyt családtagjaink iránti szeretetünk kifejezésére nem az egyetlen mód egy hatalmas és méregdrága sírkő készíttetése. Különböző formákkal, egyedi megoldásokkal bármilyen típusú sírkövet személyessé tehetünk. A modern technológia már feloldotta a korlátokat, így egy különleges forma kiszabásának semmiféle akadálya nincs, és erre a sírkő készítők is nyitottak.

Méret tekintetében az adott temető szabványai a mérvadóak. A szimpla és a dupla síroknak, valamint az urnasíroknak megvan a standard méretük, ami alapján a legtöbb sírkő készítő dolgozik. Természetesen, ezen belül lehetségesek változtatások, de minden esetben csak a helyi temetőben érvényes rendelet keretei között. A sírköves a megrendelő kérésére bármekkora sírt el tud készíteni, amennyiben erre a temető is engedélyt ad. A síremlék méretét befolyásoló másik tényező, hogy ha az új sír egy régi helyére kerül, akkor a régi sír nagyságának megfelelően készül az új is, hiszen egy már körbeépített sír méretét nem lehet tetszőlegesen megnövelni. Például, szimpla sírköveknél a standard méret 90×190 cm, dupla sírnál 210×210 cm, urnasíroknál pedig 60×80 cm.

A méret csupán egyetlen paramétere egy sírkőnek. Ezenkívül döntenünk kell a kinézetéről, azaz a színről és a formáról is. Amennyiben hagyományos, klasszikus kivitelezésű síremlékben gondolkodunk, nincs nehéz dolgunk, de a bőség zavarával találhatjuk szembe magunkat, ha ettől valamivel eltérőbbet, egyedibbet szeretnénk. A tapasztalt sírkő készítő szakembereknek bátran előadhatjuk kívánságunkat, kijelenthetjük, gyakorlatilag nincs olyan különleges kérés, amit ne tudnának teljesíteni.

A legtöbb lehetőség kezünkben a fejkő tekintetében van. Ez a sírkőnek az a része, ahol az elhunyt neve, születésének és halálának dátuma szerepel. A standard fejkő mérete 70×90 cm, vastagsága pedig 8 cm, ettől azonban nagyon sok irányba eltérhetünk. Akik egyedi formákat szeretnének készíttetni, azok számára a legjobb sírkő alapanyag a mészkő és a márvány. Ezek puhábbak, könnyebben formálhatók, gyorsabban lehet velük dolgozni, így a munka ára is alacsonyabb lesz. A gránit nem ideális választás egyedi minták kifaragásához, hiszen az egyik legkeményebb, legnehezebben megmunkálható anyagról van szó. Amennyiben pontos elképzelésünk nincs, kérjük ki a sírkő készítő véleményét, aki sok éves tapasztalattal olyan lehetőségeket és ötleteket is elénk tud tárni, melyek lehet, hogy eszünkbe sem jutottak volna.

A fejkő mellett a fedlapok is változatos formákban készíthetők el. A megszokott téglalap alakú sírokba is vihetünk némi egyediséget a fedlapok tagolásával, különböző formákból való összeállításával, az egyenes vonalak egyszerűségének megtörésével. A fedlapokba is véshetők, gravírozhatók, illetve homokfúvásos technológiával felvihetők különböző személyre szabott grafikák, minták, ábrák, szövegek. A kreativitást magasabb szintre emelve nem megszokott formájú, személyesebbé tett sírkövek és fejkövek készíthetők el, melyek méltó megemlékezésül szolgálnak majd elhunyt szerettünk számára.

4.7/5 - (10 votes)