Kiegészítők a síron

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Kiegészítők a síron
A sírkőkészítés történetében soha nem volt kapható annyi díszítőelem és kiegészítő, mint napjainkban. A legegyszerűbbtől – vázák, mécsesek – a legextrémebb megoldásokig ma már mindent megtalálunk a sírkőkészítés folyamatosan szélesedő kínálatában.

A síremlékek kiegészítőinek azokat a tárgyakat nevezzük, melyek közvetlenül a sírra vannak rögzítve. Személyesebbé és dekoratívabbá, különlegessé tehetjük a síremléket velük. A kiegészítők mind megjelenésüket, mint a készítés módját és anyagát tekintve nagy változásokon mentek át az utóbbi években. A legelterjedtebbek a mécsesek és a vázák, melyek nélkül ma már szinte nem is rendelnek sírkövet. A különböző színek és formák kavalkádjából választani a megrendelőknek sem egyszerű feladat, főleg, hogy nemcsak a kinézetre érdemes hagyatkozni, de célszerű figyelembe venni a minőséget és a kiegészítők készítése során felhasznált alapanyagok tulajdonságait is.

Mécsesek, lámpások esetében a legjobb rozsdamentes acél vagy bronz változatokat választani. Ezek időtállók, nem teszi tönkre őket a nedvesség és nem fognak meggyulladni sem. A rozsdamentes acél idővel természetes módon veszít a fényéből, de ez egyszerű újracsiszolással orvosolható. A vázáknál a legfontosabb a téliesítés. Az év közbeni rendeltetésszerű használat nem okoz problémát, ám a fagyok beköszöntével sokan szembesülnek azzal, hogy elfeledkeztek erről az egyszerű lépésről.

A vázák téliesítését egy nejlonzsákkal, nejlonzacskóval oldhatjuk meg. A kiürített, kitisztított, száraz vázát kötözzük le szorosan, hogy a nedvesség ne tudjon beszivárogni és ne okozzon a fagy helyrehozhatatlan károkat. A legjobb, ha ezt a műveletet a lámpásoknál is elvégezzük.

5/5 - (3 votes)