Melyik a legjobb minőségű gránit?

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Melyik a legjobb minőségű gránit?
A laikusok és sajnos a nem megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek számára a gránit minősége szempontjából a kulcsszó az olasz és a spanyol eredet. Pedig mekkora tévedés, hogy a származási ország megjelölése garantálná a gránit minőségét! Több évtizedes rutin szükséges ahhoz, hogy a gránitok minősége szempontjából valóban fontos tényezőket ismerjük.

Az olasz és a spanyol gránitok napjainkban a legkeresettebbek és borsos áron lehet hozzájuk jutni. Pedig mindkét ország csak elenyésző mennyiségben rendelkezik saját gránittal. 90%-ban átveszik azt más országokból és feldolgozzák a követ, ami annyit tesz, hogy az egyik felét felcsiszolják és méretre szabják a gránitot. Többnyire indiai, kínai, brazil gránittal dolgoznak, ezekből a kövekből lesz aztán a kitűnő minőségűnek hirdetett spanyol és olasz kő. A származási országra alapozni a gránit minőségének megítélését éppen ezért nagyon tévútra vihet.

Még nagyobb probléma, hogy ez visszafelé is ugyanúgy működik. Ahogyan a spanyol és olasz gránitra egyből rásütik a kiválóság bélyegét, úgy a Kínából származó köveket a leggyatrábbak közé sorolják. Pedig a gránit a világ minden részén bányászott kő, akár egy országon belül is változhat minősége a skálán a legrosszabbtól a legjobbig. Tehát a kínai kő sem feltétlenül rossz és semmiképp sem feltétlenül rosszabb az olasznál vagy a spanyolnál. Hogy ne eshessünk bele ebbe a gyakori hibába, ne a címkéknek dőljünk be, hanem keressünk tapasztalt, tájékozott és leellenőrizhető referenciákkal rendelkező szakembert, aki nemcsak ismeri a legjobb minőséget, de minden esetben a legjobb ár-érték arányt is tudja kínálni a megrendelőnek.

4.4/5 - (20 votes)