Gránit sírkő – színek és minták

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Gránit sírkő – színek és minták
A gránit nagyon hálás tulajdonságokkal rendelkező kőzet. Neve a latin granum szóból származik, ami szemcséset jelent és nagyon találó, hiszen a gránitban szabad szemmel is jól láthatjuk azokat a szemcséket, melyek nemcsak szépségét, de keménységét is adják. Évezredekkel ezelőtt is használták építkezésekhez, dekoratív színei és mintázatai miatt azonban a gránit napjainkban elsősorban olyan helyeken kerül felhasználásra, ahol dekoratív megjelenése miatt központi helyre kerülhet. Ezért is az egyik legfontosabb alapanyaga a sírkő készítésnek, és nemcsak az egyik legnépszerűbb, de a márványt lekörözve a legjobb minőségű sírkő alapanyag is.

A gránit a gyémánt után a világon a második legkeményebb kőzet. Megmunkálása csak speciális eszközökkel lehetséges, ugyanakkor ellenáll az időjárási tényezőknek, a savaknak, lúgoknak is. A fagy sem tesz benne kárt, eredeti fényét pedig hosszú idő után sem veszti el. Ezek azonban csak a praktikus előnyei a gránitnak. Viszont van egyéb előnye is, mellyel a szemet gyönyörködteti. Ez pedig nem más, mint a hatalmas szín- és mintaválaszték.

Gránitból több száz különböző árnyalat létezik. Nincs még egy olyan anyag, melyből többféle szín állna rendelkezésünkre a sírkő készítéshez. A temetőkben leggyakrabban szürke, fekete, rózsaszín, barna és zöld árnyalatokban láthatjuk, de ez csupán töredéke annak a rengeteg színnek, melyekből választhatunk. Akik klasszikusabb stílusú sírkövet szeretnének, azok ragaszkodnak a sötét, feketés, szürkés árnyalatokhoz. Számukra fontos információ, hogy a sötét színű gránitból készült sírkövek több gondozást igényelnek, hiszen a szennyeződések, a por sokkal feltűnőbbek rajtuk, mint a világosabb sírköveken.

A sötét gránit éppen ezért elsősorban azoknak ajánlott, akik rendszeresen ki tudnak látogatni a sírhoz és folyamatosan el tudják látni a szükséges tisztítást. Ehhez nincs szükség speciális vegyszerekre, elég, ha először nedves, majd száraz ruhával áttörölgetjük a sírt. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor egyértelműen a világosabb árnyalatú gránit ajánlott a sírkőhöz, mivel azoknak a felületén szinte láthatatlanok a porszemek és az egyéb apró szennyeződések. Hasonló tulajdonsággal bírnak, az anyagukban mintás, foltos gránit sírkövek is, melyekkel szintén nincs sok gond. Viszont ezeknél figyelembe kell venni, hogy sérülés esetén a sírkő egyes darabjai nehezebben cserélhetők a speciális mintázat miatt.

Az önmagukban mintás, erősen szemcsés gránit sírkövek napjainkban nagyon divatosak és praktikusak is, hiszen már önmagukban is mutatósak, ezért nem igényelnek olyan többlet díszítést, dekoratív kiegészítőket, mint a homogénebb gránitok. Természetesen, a gránit sírkő is ellátható bonyolult faragásokkal, utólagosan kialakított mintákkal, feliratokkal. Végső formáját és legteljesebb ragyogását csiszolás után nyeri el.

4.3/5 - (32 votes)