Mit jelent az olcsó sírkő?

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Mit jelent az olcsó sírkő?
Egy sírkő megrendelése, elkészíttetése nem az a vásárlás, ahol a spórolást helyezzük előtérbe. Az ár természetesen mindig számít és anyagi korlátaink meghúzzák a határt, hogy milyen sírkőben gondolkodhatunk, de közben azt is szeretnénk, hogy elhunyt családtagunk emlékét a sírkő méltóképpen őrizze a temetőben. A kihagyhatatlannak tűnő ajánlatoknak azonban sajnos könnyű bedőlni, ezért még mindig sokan választanak olcsó és ránézésre persze szép sírkövet, de előbb vagy utóbb kénytelenek szembesülni ennek drasztikus következményeivel.

Ha egy sírkő olcsó, annak több oka is lehet. Vegyük a leggyakoribbat, ami az elmúlt években igen jellemző az országra. Ez pedig a Kínából és Indiából importált gránitok beözönlése, amivel önmagában nem is lenne probléma, hiszen a bányászat a világ minden táján ugyanúgy zajlik és attól, hogy ezek a kövek Kínából érkeznek, még nem kellene, hogy feltétlenül gyengébb minőségűek legyenek. Csakhogy a tömeggyártás, az igen olcsó munkaerő rányomja a bélyegét az onnan behozott gránitokra. Ezekben az országokban a minőséget utolsó szempontként szem előtt tartva igyekeznek a gránittáblákból a lehető legnagyobb részt felhasználni, függetlenül attól, hogy repedt vagy sérült-e, hiszen végül gyantával vonják be az egészet, ami ezeket a sérüléseket elrejti. Ám a gyanta nem egy időtálló dolog, lassan lekopik, eltűnik a gránitról. Ekkor válnak láthatóvá a megmunkálatlan gránit végzetes hibái. Ezeknek a gránitoknak a rossz minőségét, és ebből adódóan az olcsóságát az eredményezi tehát, hogy nem megfelelően kezelik és dolgozzák meg őket. Az eredmény pedig foltos, repedezett vagy akár darabokra törő sír lesz, ami anyagilag éppen úgy megviseli a megrendelőt, mint lelkileg.

A készre gyártott sírkő garnitúrák nagyon vonzóak azon sírkövesek számára is, akik képzettségük és szakmai tapasztalatuk hiányából adódóan nem is boldogulnának a gránittal. Ők örömmel fogadják a kínai gránitot és könnyen vevőkre találnak, miközben sem hozzáértésre, sem különösebb munkára nincs szükségük ahhoz, hogy a készre gyártott, rossz minőségű gránit sírkövekből komplett sírt állítsanak össze. Ezekre a sírkövekre alig akad, aki garanciát vállal, a megrendelő így hoppon marad és futhat a pénze után, mikor szembesül vele, hogy a szép síremlék gyakorlatilag 1-2 év alatt teljesen tönkrement.

De egy sírkő nemcsak a rossz minőségű alapanyagtól, hanem a rosszul elvégzett munkától is lehet olcsó. Hiába a jó minőségű gránit, ha a kivitelezésre a sírköves nem fordít elég figyelmet. A temetőkben járva gyakran látunk megsüllyedt, omladozó alappal rendelkező sírokat, ami az egyik legtipikusabb hiba a sírkő készítésben. Az alapozás az egyik legfontosabb lépés, ami egy munkájára igényes, valóban szakképzett sírkövesnek nem is okoz problémát. Az alapozási technika nagy precizitást, pontos tervezést igényel. Ha valaki nem ért a szakmához, nem fogja tudni úgy kivitelezni ezt, hogy a sír valóban tartós legyen. Az olcsó sírkövek drága következményeit úgy tudjuk elkerülni, ha az ár-érték arányt vesszük figyelembe, és nem engedjük magunkat elcsábítani az elsőre is hihetetlennek hangzó ajánlatokkal.

4.4/5 - (7 votes)