A sírkövek fajtái

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
A sírkövek fajtái
A sírköveknek nemcsak formák és díszítések szerint van számtalan fajtája, de alapvető típusaikból is többet különböztetünk meg. Hogy közülük melyiket választjuk, azt egyrészt a sírhely mérete, másrészt a temetkezés módja is befolyásolja. Az alapvető fajták – szimpla és dupla sírkő, urnasírkő, kripta – valamennyi temetőben megtalálhatók változatos színekben, formákban, méretekben. Mindegyik sírkő fajtánál van lehetőség hagyományos és attól eltérő, egyedi kialakítást, színt, díszítést, kiegészítőket kérni.

A sírkő méretét alapvetően az határozza meg, hogy mekkora a sírhely. Ez pedig nagyban függ anyagi lehetőségeinktől is. Amennyiben egyes sírhelyet vásárolunk, oda csakis szimpla sír kerülhet, ennek mérete 90×190 cm. Egy szimpla sírba két koporsó elhelyezésére van lehetőség. Ezzel szemben a dupla, azaz kettes sírkő jóval nagyobb méretű, 210×210 cm-es kerettel készül. Méretüktől eltekintve azonban a szimpla és a dupla sírkő is készülhet zárt, félig zárt vagy teljesen nyitott kivitelben, gránitból, márványból, mészkőből vagy műkőből. Formájukat és színűket tekintve napjainkban szinte csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek. A sírkő készítők mindent meg tudnak valósítani a megrendelő kívánsága szerint, így a hagyományosnak nevezhető szimpla és dupla sírkövek is egyedi arculatot kaphatnak.

Szintén koporsós temetkezésekhez készülnek a kripták, melyeket csak építési engedély birtokában lehet felépíteni. A kripta al- és felépítményből áll. A föld alatti része, az alépítmény betonozott és szigetelt burkolattal is ellátható, föld felett elhelyezkedő, látható része, a felépítmény pedig éppen úgy néz ki, mint a dupla vagy szimpla sírok. A kripták készülhetnek előre legyártott elemek összeállításával is, ez nagyban meggyorsítja az építkezés folyamatát. A kripta mérete a megrendelő elképzelései szerint gyakorlatilag szabadon választható.

Amennyiben nem koporsós, hanem hamvasztásos temetkezésről van szó, abban az esetben is lehetőség a kripta készítés, mégpedig az egyre elterjedtebb urnakripták formájában Ezek olyan föld feletti építmények, melyekben több urna is elhelyezhető. Temetéskor az urnakripta fedlapját eltávolítják, majd az urna behelyezése után visszaillesztik. Ezt a típusú sírkövet azért is választják sokan, mert az urna – benne szerettünk hamvaival – a föld felszínén kerül elhelyezésre, így fizikailag közelebb van a hozzátartozókhoz. Egy urnakriptába akár 4 urna is elhelyezhető.

Urnasír esetén az urnát a föld alatt helyezik el, de úgy, hogy maga az urna nem érintkezik a földdel. Ezt a célt szolgálja az ún. keszon, egy kocka alakú, műanyag-gránit őrleményből vagy műkőből készült alépítmény, melybe az urna kerül. Temetéskor ezt a keszont lezárják és betemetik földdel, fölé pedig síremléket állítanak. Urnasír esetében a sírkövet azonnal fel lehet állítani, akár közvetlenül a temetést követően is. Egy urnasír 4 urnát tud befogadni.

5/5 - (4 votes)