Gránit sírkő tisztítása

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Gránit sírkő tisztítása
A sírkő készítés legnépszerűbb alapanyaga a karbantartás terén sem okoz csalódást. Mivel igen ellenálló, sok gondot sem télen, sem nyáron nem jelent a tisztítása, az időjárási szélsőségek szinte egyáltalán nem viselik meg.

Aki olyan sírkövet szeretne állíttatni, melyhez nem kell hetente kimennie, hogy elvégezze a karbantartását, a gránittal elégedett lesz. Fényes, elegáns felületén a poron kívül más nemigen hagy nyomot, ezt eltávolítani pedig a legegyszerűbb feladat. A gránit sírkő tisztítása nem igényel speciális vegyszereket, nem kell kefékkel, kaparószerszámokkal kivonulnunk a temetőbe, hogy rendbe tegyük a sírt, ha a gránitot választjuk alapanyagnak.
Elég langyos vizes, nedves ruhával áttörölgetni, de használhatunk a gránit sírkő tisztításához ablaktisztító folyadékot is. Ezzel megszabadulhatunk a portól és fokozhatjuk a sírkő fényét.

Mindig puha ruhával töröljük át a sírt, ami véletlenül sem karcol! Túlzottan savas anyagot – pl. ecetet, citromos tisztítót – ne használjunk, mert árthatunk a sírkőnek, a gránit nem szereti a savat. Ugyanígy ne használjunk szemcsés anyagot a tisztításhoz, mert az apró, szabad szemmel láthatatlan karcok mattítják a természetes fényéről híres gránit követ.

A gránit sírkőben a legnagyobb kárt nem az idő teszi, hanem mi magunk. A közvetlenül a sírra helyezett gyertya, a koszorúkból, virágcsokrokból kiálló drótszálak bizony maradandó nyomot hagyhatnak még ezen a strapabíró anyagon is. Ha már ilyen szép sírkövünk van, bánjunk vele felelősséggel. Legyünk elővigyázatosak és bármit teszünk a sírra, gondoskodjunk alátétről is. A gránit meghálálja a gondoskodást és hosszú évtizedeken át őrzi eredeti állapotát.

4.6/5 - (16 votes)