A kriptákról

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
A kriptákról
Az egyik leghagyományosabb síremlék típus a kripta, melyet emberemlékezet óta használnak temetkezésekhez. A történelem folyamán elsősorban uralkodói és előkelő családok, valamint neves személyiségek számára készítették sírhelyként, napjainkban azonban bárki dönthet úgy, hogy szerettei, családja számára kriptát építtet. A kripta legalább két koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt, mely egyedi kívánság szerint a legkülönbözőbb méretekben készülhet. Nagyságát az határozza meg, hogy mennyi koporsót kívánnak elhelyezni benne. Egyetlen kripta akár családok több generációja számára is méltóságteljes végső nyughely lehet.

A kriptákról talán a legfontosabb tudnivaló, hogy ezek valódi építmények, és mint ilyeneknek, kiviteli tervre és építési engedélyre van szükség készítésükhöz. Egy ilyen típusú sír megépítése nagy hozzáértést és precizitást kíván a sírkő készítőtől, annál is inkább, mivel a föld alatt és a föld felett is egy időtálló, minőségi építményt kell kialakítani. A kripták ugyanis két részből állnak: egy föld alatti alépítményből és egy föld feletti felépítményből tevődnek össze. Az alépítmény falazata és padlózata is betonból készül, ezt tetszőlegesen szigeteléssel is el lehet látni a még nagyobb időtállóság érdekében. Az alépítmény elkészítését nagyban megkönnyíti a szakember számára, ha előre gyártott elemeket használ és ezeket állítja össze. Ezzel a munka nemcsak egyszerűbbé, de gyorsabbá is válik, az ilyen előre gyártott elemeket használó szakemberek jóval rövidebb határidőre tudják vállalni a kripták elkészítését, ez pedig a megrendelő érdekeit is szolgálja.

A kripta felépítménye a szimpla és dupla sírkövekhez hasonló kialakítású, ennek megfelelően burkolható gránittal, márvánnyal, mészkővel, műkővel. Díszítésére, egyedivé tételére éppen olyan lehetőségek vannak, mint a szimpla vagy dupla sírkövek esetében. Feliratok, minták, ábrák tetszőlegesen választhatók rá, akárcsak kiegészítők, pl. szobrok, vázák, mécsesek. A kripták egyik hagyományos díszítőeleme a kripta karika, amit szintén a megrendelő kívánsága szerint helyeznek el a fedlapon.

Hogy egy kripta építése mennyibe fog kerülni, azt a szakember sem tudja előre megmondani. Az árajánlat elkészítéséhez helyszíni felmérést kell végeznie, hiszen az árak nagyban függnek a kripta méretétől, illetve a megrendelő igényeitől anyagok, színek, formák, kiegészítők tekintetében. A kriptába való temetéshez kriptanyitás szükséges, ami az építéshez hasonlóan szintén engedélyhez kötött.

4.7/5 - (12 votes)