Burkolt gránit vagy tömör gránit sírkő?

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Burkolt gránit vagy tömör gránit sírkő?
Ha már eljutottunk addig, hogy sikerült döntenünk a sírkő alapanyagát illetően, és a gránitot választottuk, még mindig áll előttünk egy választási lehetőség: tömör vagy burkolt gránitból készüljön-e a síremlék? A megrendelők általában a sírkövesnél szembesülnek azzal, hogy a gránitot is kétféle változatban használják fel a sírkövekhez, ezért hirtelen hoznak döntést az egyik vagy a másik mellett, anélkül, hogy ismernék a tulajdonságaikat. Márpedig érdemes tájékozódni a tömör és a burkolt gránit közötti különbségekről, hiszen a sír tartósságát is befolyásolhatja, hogy melyikből készítik el.

A gránit egy természetes, vulkanikus eredetű kőzet. Rendkívül kemény, eredeti fizikai tulajdonságait gyakorlatilag sosem veszíti el, nem fog vetemedni, repedezni, rozsdásodni, ellenáll az időjárási tényezőknek, de még a savnak és a lúgnak. Elmondható tehát, hogy egy gránitból készült síremlék örök életű. A gránitot tömör és burkolt formában használják fel a sírkő készítéshez.

Azonos lapvastagság esetén a burkolt gránit olcsóbb, mint a tömör változat. Ennek oka, hogy a burkolt gránitnál a sírkeretet belül egy beton merevítéssel látják el, ezt pedig egy gránit lappal takarják el. A két anyag pontos összedolgozásához nélkülözhetetlen a szakmai tudás, de még ha ez meg is van, akkor sem biztos, hogy a burkolt gránit kiállja az idők próbáját. A gránit és a beton ugyanis eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, az évek múlásával másként viselkednek. A beton idővel elválhat a gránittól, ami emiatt berepedezhet. Erre pedig nem is kell olyan sokat várni, a burkolt gránit sírok efféle hibái általában 3-5 éven belül láthatóvá válnak. Az utólagos javítás ebben az esetben lehetetlen. Sok sírköves nem is foglalkozik burkolt gránittal, éppen azért, mert a tartósságát nem lehet garantálni.

Igazán jó szívvel csak a tömör gránitot lehet ajánlani sírkövek készítéséhez. Ez az alapanyag, aminek hátrányát nem is nagyon lehet említeni. A tömör gránitból készült sír kerete legalább 5 cm vastag, nyitott sír esetén pedig 8-10 cm-es. Megfelelő megmunkálás és megépítés után tulajdonképpen változatlanul szép marad. A tömör gránitból készült, szakszerűen megépített síremlékek nem repedezhetnek, nem vetemedhetnek, szükség esetén szétszedhetők és változatlan formában, sérülés nélkül újra összeilleszthetők. Természetesen, minősége az árában is megmutatkozik, de aki elsősorban a tartósságot és az időtálló szépséget tartja szem előtt, annak kétségkívül a tömör gránit a legjobb választás a sírkő készítéshez.

4.8/5 - (6 votes)