Melyik a jobb: gránit vagy márvány sírkő?

A sírköves telefonszáma
E-mail: sirkomesterinfo@gmail.com
Melyik a jobb: Gránit vagy márvány sírkő?
A régen a sírköveknél szinte kizárólagosan alkalmazott alapanyag, a műkő mára szinte teljesen kiment a divatból. Átvette helyét a márvány és a gránit, melyekből napjainkban a legtöbb új sírkő készül. Mivel az alapanyag a sírkő készítés minősége szempontjából az egyik legmeghatározóbb tényező, nem árt jobban megismerni őket, hogy felelős döntést tudjunk hozni egy ilyen évtizedekre szóló és anyagilag is jelentős befektetés megvalósulásáról.

A sírkő alapanyagok kiválasztása nagyon kényes téma, hiszen elhunyt hozzátartozója számára mindenki a legjobbat és a legszebbet szeretné, de sajnos kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, hiszen az anyagi lehetőségeink – mint az élet minden egyéb területén -, a sírkő készítésnél is gátat szabnak vágyainknak. Ezen a téren a leginkább döntő az ár-érték arány, azaz, hogy a pénzünkért a lehető legjobb minőséget kapjuk. Aki a márvány és a gránit között hezitál, annak érdemes megismerkedni ezeknek az anyagoknak az előnyeivel és hátrányaival, tájékozódni arról, hogy az eleinte gyönyörű és hibátlan sírkövek milyen változásokon mennek keresztül az évek során. Az alapos összehasonlítás segít abban, hogy a kettő közül végül választani tudjunk.

Exkluzív megjelenése szól leginkább a márvány mellett. Erre vezethető vissza, hogy ez napjainkban talán a legnépszerűbb sírkő alapanyag. Azt már jóval kevesebben tudják róla, hogy elsősorban beltéri használatra ajánlott. A márvány nagyon porózus, ennek megfelelően nagy nedvszívó képességgel rendelkező anyag, ami nem a legelőnyösebb egy sírkő esetében, ami éveken, évtizedeken át ki van téve az időjárás viszontagságainak. A gránit nedvszívó képessége ezzel szemben sokkal kisebb, tehát nevezhetjük ellenállóbb kőzetnek, ami igen fontos szempont a sírköveknél. Ez a tulajdonság már önmagában meghatározza a sírkövek élettartamát, ami a gránitnál jóval hosszabb, mint a márvány esetében.

A karbantartásról pedig még szót sem ejtettünk! A gránittal szinte alig kell törődni, mindössze a fényét kell megőriznünk. A márvány viszont olyannyira nem áll ellen a nedvességnek, hogy folyamatos tisztán tartása szükséges, főleg télen, mikor a pórusokba behatoló víz képes darabokra törni a márványból készült sírkövet. Kifejezetten hajlamos a mohásodásra, fényét pedig 10-15 évig őrzi meg – ezt követően természetesen újracsiszolással felújítható. A rossz hír pedig az, hogy a márvány sírkő lassú pusztulása ellen semmit sem tehetünk, mindössze késleltethetjük a folyamatot.

Élettartam tekintetében tehát egyértelműen a gránit sírkő a jobb befektetés, de ha nem ez a fő szempont a sírkő alapanyagának kiválasztásánál, hanem az, hogy minél változatosabb színekben és mintázatokban elérhető legyen, akkor viszont a márvány viszi a prímet. Egy kifejezetten fényes, elegáns hatású anyag, melyet megmunkálni is könnyebb puhasága miatt, így változatosabb formákban alakítható a belőle készült sírkő, mint a gránit esetében. Aki a márvány mellett dönt, biztos lehet benne, hogy egy rendkívül igényes megjelenésű síremlék fog készülni belőle, aki pedig a gránitot választja, az az esztétikus megjelenés mellett az időtállóság mellett is leteszi a voksát.

4.7/5 - (28 votes)